Bölcsességfog műtét

Miért okoz panaszt a bölcsességfogak növekedése?

 

Az alsó bölcsességfog az utolsóként előtörő nagyörlőfog. A fog kinövése az esetek egy részében nem történik meg vagy a folyamat a környező szövetek helyzetéből adódóan elakad. Az állcsontok a biológiai felnőtté válás végéig nőnek ennek köszönhető, hogy a gyermeki arc felnőtté válik idővel. A bölcsességfog elakadását felfoghatjuk úgy: az állcsont növekedése nem tudott lépést tartani a fogak növekedésével. Hamarabb megáll a csont fejlődése mint a fogak növekedése. Ez ahhoz vezet, hogy a még fejlődő bölcsességfog miközben próbál elhelyezkedni feszítő érzést okoz a csontban, nekifeszül a nagyörlő fogaknak és egy sor kellemetlenség gócpontjává válik.

Ez a négy kép négy fiatal felnőtt röntgenképéből kivágott részlet, mindnyájuknak a jobb alsó bölcsességfoga rendellenes helyzetű.

 

Minden beékelődött bölcsességfogat ki kell venni?

 

Az akadályozott előtörés lehet részleges vagy teljes. Így előfordul ínnyel vagy csonttal fedett bölcsességfog, és ezek részleges variációi. Melyik a jobb? Nos egyik sem jó, de meglepő módon a részlegesen előtört, bölcsességfog rosszabb annál mint amelyik a csonttal fedett mélyen elakadva az állkapocs testében. Ugyanis előbbi kommunikál a szájüreggel és az abban vegetáló kórokozókkal, és ezen a fertőzési kapun keresztül idült gyulladások alakulnak ki rend szerint. Utóbbi noha lehet olyan komplex módon beékelődött , hogy eltávolítása semmilyen módon nem lehetne megoldható, előfordulhat, hogy kezelést nem igényel. Nem ritka hogy 30-40 éve fog nélkül élő betegeink rutin röntgen vizsgálatakor fedezünk fel ilyen ki nem nőtt fogat az ő legnagyobb meglepetésükre.

 

Aki ilyennel, rendelkezik ne érezze nyugtalannak magát, szerencséje van! Ezek jelenleg kutatások középpontjában helyezkednek el és a jövőben akár őssejtek kinyerésére is felhasználhatják majd őket.

 

Hogy dönt a bölcsességfog eltávolításról az orvosa?

 

Gyakoribb az a forma amikor a beteg konkrét panasszal fordul fogorvosához, aki ezt a speciális technikai felszerelést követelő esetet szájsebészhez utalja. Ezeket az eseteket mi szájsebészek különböző osztályozások szerint csoportosítjuk és az eltávolítás rizikóját ez alapján határozzuk meg.

Az szájsebészeti értékelést általában panoráma röntgen felvétel alapján készítjük, de egyes esetekben a CT felvétel elengedhetetlen és a fizikális vizsgálat is szükséges. Mégis ami igazán fontos az a tapasztalat. A fenti képen látható szövevényes foggyökerek is könnyen eltávolíthatóak a megfelelő gyakorlat megszerzése után.

 

Panaszos Bölcsességfog értékelése

Egy panorámafelvétel készült digitális érzékelővel röntgenkészüléken a betegről, a képen ezt látjuk.


Értékeljük azt hogy a második nagyörlőfog rágósíkjához képest hol található és az állkapocs csont testének és felszálló ágának melyik részében helyezkedik el.

Ezen kívül meg kell vizsgálni, hogy a fog a saját középpontja körül a tér valamely irányába rendellenesen elfordult-e a szervezet fejlődése során.

A kiválasztott röntgennél maradva az a jobb oldali bölcsességfog ami a többi foggal ellentétben vízszintesen fekszik. A besorolás szerint I/b kategóriába esik igaz a második táblázat szerint nem tekinthető olyan normális állásúnak amit az 1-es szám jelöl. Hasonlítsuk össze most ugyan annak a páciensnek a bal oldali szintén beékelődött bölcsességfogával:

A helyzet az, hogy a látszat ellenére nem ezt hanem a jobb oldali fogat könnyebb eltávolítani. Ugyan is függetlenül attól hogy ugyan arról a betegről beszélünk a bal oldali bölcsességfoga III/b besorolásba esik. Annak ellenére hogy látszólag egyenes állású a bal oldali fog főleg a jobb oldali teljesen fekvő bölcsességfoghoz képest, eltávolítása gyakorlott szájsebész számára való ugyanis sokkal mélyebben helyezkedik az állkapocsban.

 

A jobb oldalon is látható fekvő bölcsességfog nagyon gyakori látvány és szerencsés állásúnak mondható. Aggasztónak tűnhet de csak első látásra. A szakirodalom leírja hogy ez a forma a leggyakoribb, 30-50%-ban ez a variáció fordul elő a beékelődött bölcsességfog miatt panasszal jelentkező betegeknél.

 

A következő feladat már nem a fog hanem annak környezetének megítélése.

A képen a bal oldalon olyan alsó bölcsességfogat találunk amely az áttöréskor visszamaradt. A fog és gyökereinek kifejlődése lezárult anélkül hogy a fog kiemelkedett volna. Azért mert a fog közel egy 1 cm-el mélyebben ül más anatómiai képletek veszik körül mint a többi jól helyezkedő fogat. Ilyen esetben a mélyebben ülő erek és idegek között kell a szájsebésznek úgy dolgoznia, hogy ne tegyen kárt bennük.

Az az ábra a Whaite felosztás az V. agyideg állkapocs csontban végigfutó ágának lehetséges változatait mutatja.

Fontos megemlíteni ezt a mérlegelési szempontot, mert a legnyilvánvalóbb kockázatot a szájsebész ennek az anatómiai képletnek megítélésekor vállalja.

Hogyan tervezi meg a műtétet a bölcsességfog eltávolítás szakértője?

A most következő részt komolyan kell venni, de fontos: ettől ne rémüljenek meg! Az idegág sérülése átmeneti zsibbadástól kezdve végleges idegbénuláshoz is vezethet. Azokban az esetekben ahol az ideg lefutása érintett a bölcsességfog helyzetében, nem javasolt rutin eszközökkel és speciális tréning nélkül a bölcsességfog ellátásához hozzáállni. Azokban az esetekben ahol máshogy nem megítélhető a szájsebész CT felvétel készítését rendeli, és nem ritkán szakértő kollégáival konzultálva dönt a fogeltávolítás módjáról.

Kell-e aggódni a bölcsességfog műtét miatt?

A fent leírtakból is látszik, nincs két egyforma eset. Elképzelhető egy fogtömésnél nem kellemetlenebb beavatkozás elé néz, de az is előfordulhat, hogy a műtét elvégzését általános érzéstelenítésben altatásban kell elvégezni egy szakintézményben.

A világ számos területén készülő retrospektív vizsgálatok egyöntetűen megállapították hogy a beékelődött visszamaradt bölcsességfogak pervalenciája több mint 50%, és ezen belül is az esetek legalább harmadában még világ szinten is mindkét oldali alsó bölcsességfog érintett. A jó hír az hogy az igen gyakori mesionagularis formát a legkönnyebb műtéttel eltávolítható formaként tartják számon. A többségnek fiatal felnőttkorban megjelennek a panaszaik amire csak az eltávolítás jelent megoldást. Szerencsére egy 25 év alatti fiatal felnőtt szervezet tudja a leghamarabb kiheverni ezt a próbát. Nagy a valószínűsége, hogy nem komplikált esetről van szó, hiszen az egyszerűen beékelődött bölcsességfogak jóval gyakoribbak a komplikált formáknál. Optimistán megközelítve egy embernek legfeljebb 4 harmadik nagyőrlőfoga van így tortúra ugyan amin szinte mindnyájunk átesünk, egy egész emberéletre kitart az eredménye.

Szeretne többet tudni, Mit kell tennie?

Ha szeretné a legtöbbet megtenni egészségéért, jelentkezzen egy panoráma röntgen vizsgálatra. Ez a fájdalmatlan képalkotó vizsgálat tökéletesen alkalmas arra hogy a bölcsességfogak eltávolításának rizikóbecslését elvégezzék rajta. Halogatni nem érdemes, egy fiatal szervezet hamarabb kiheveri majd a megpróbáltatást, így érvényes ide a mondás: a legjobb előbb túl lenni rajta!

Mennyi idős korban kell bölcsességfogakat megvizsgálni?

Olvasson tovább a vonatkozó cikkünkben további válaszokat találhat.

Mikor Kell a Bölcsességfogakat Eltávolítani

error: ©Mecseki Zöldkereszt Kft.