korona vagy porcelán fog?

on 2015-10-29 Egyéb with 0 comments

Sok esetben a fog koronai része már annyira sérült, hogy azt nem lehet egy egyszerű fog töméssel, sőt fog betéttel az ún. inlay-el sem helyreállítani. Továbbá nagy mértékű alaki vagy színbeli eltérések lehetnek, így korrekció céljából is néha kénytelenek vagyunk koronát készíteni a Mecseki Dental fogtechnikai laborjában. A korona a fog íny feletti részét teljes egészében beborítja, új formát és színt lehet kialakítani ami akár az örökölt adottságoknál még szebb is lehet.

Hogyan készül el egy korona vagy híd pótlás?

A korona illetve hídpótlás több ülésben készül el. Első alkalommal a fogakat érzéstelenítve nagy gondossággal elő kell készíteni. Le kell csiszolni itt nem mindegy, hogy cirkonium korona vagy porcelán korona készül. Ezt követi a lenyomatvétel, valamint a fogszín megállapítása. A Mecseki Dental nagyon nagy hangsúlyt fektet a minőségi lenyomatanyagra, és a tökéletes lenyomatvételi technikára. A jó korona készítés  az említett két kulcsponton múlik. A következő munkafázis a fogtechnikai laboratóriumban történik. Elkészítik a fogpótlás vázát, melyet szükség esetén a fogorvos a páciens szájában lepróbál. A jól illeszkedő fogpótlás, vissza kerül a Mecseki Dental fogtechikájába ahol a fog elnyeri végleges formáját. A vázra porcelán borítás kerül, ezt fénykép vagy régi lenyomat alapján, is tudja készíteni erre specializálódott szakemberünk.

A beültetett implantátum ,műgyökér után is koronát kell készítenünk. Mert az implantátumok fogászati műgyökerek amelyeken titánium vagy cirkónium helyezkedik el az íny felett. Ez a műcsonk  és esztétikus műfog kerül rá. A műcsonk beborítása is csak koronákkal lehetséges.

Hogyan is ,készül egy fogászati korona ?

A fogászati koronák készítésének orvosi és fogtechnikai lépései vannak.

 1. Minden esetben megvizsgáljuk a  pácienst. Megállapítjuk a diagnózist és elkészül a a kezelési terv ez minden esetben személyes konzultáció során lehetséges .
 2. A fogat modern preparálási technikával készítjük elő  a koronához. A Mecseki Dental fájdalom mentes fogászat, a fog csiszolás a fájdalom mentes érzéstelenítési technológiánk alkalmazása mellett történik. A modern technológiáknak köszönhetően ki tudjuk küszöbölni a koronák szélén az ínyen gyakran látható szürkés színt.
 3. A korona színét nálunk a fogorvos és a technikus  közösen választja ki ,lehetőség van egyedi szín festésre is amennyiben az eltér az előre kódolt gyári készlet színkulcsának színeitől.
 4.  Elkészítjük a lenyomatot  az előkészített (preparált) fogról illetve fogakról és az antagonista fogazatról, rögzítjük a harapási viszonyokat a rendelőben.
 5. A lenyomatokat nagyon kemény ,úgynevezett szuperkemény gipszel önti ki a fogtechnikusunk.
 6. Az így elkészített modelleket artikulátorba rögzítik .Ez a száj pontos mását adja vissza, és a rágó mozgások imitálását is lehetővé teszi..
 7. A korona mintázása viaszból történik a  fémkerámiai (a köznyelvben porcelánnak nevezett) korona esetében. Kompozitból fényrekötő műanyagból cirkon kerámia, fémmentes pótlás esetében.
 8. Az elkészített  viaszmintát  beágyazzák, kiégetik ,majd az így nyert  formát feltöltik  megolvasztott fémmel.
 9. Ez a  korona fémváza, amire a porcelán kerül. Ez gátolja meg hogy az egyébként érzékeny kerámia eltörjön
 10. De ha fémmentes fogat készítünk akkor is készül váz. Ez a váz cirkóniumból készül. A cirkónium vázat úgy faragják ki egy cirkónium tömbből. A mi laboratóriumunk CAD-CAM technológiával készíti el egy olyan gépen aminek karjait számítógépek mozgatják mikronos pontossággal. A Mecseki Dentál az orvosi etikát fogyelemben tartva 3M Espe Lava cirkon tömbből, nem kínai anyagból és valódi 3 dimenziós letapogatóval, nem barkácsmegoldással készíti a cirkónium hidakat, koronákat.
 11. A tervezést megelőzően nagy pontosságú optikai letapogatóval elkészítjük a mesterminta digitalizált mását. Ditalizálják technikusaink az Ön testének eme kis részét. Majd a virtuális térben szömítógéppel egy fogászati célból fejleszett 3D szoftver segítségével tervezik meg.
  Több előre meghatározott fogforma, nagyon sok  mérési lehetőség, és számos sablon alapján készülnek ezek a pótlások olyan szakember által aki fogtechnikus, 3D designer képesítéssel is remdelkezi. Így nagyobb szabadsággal bírnak a mint a még kézzel késekkel dolgozó munkatársaik. Így előre meghatározott módon tudunk az Ön egyéni kívánságainak megfelelő pótlást tervezni. Az átgondolt, pontos tervezés abszolút előnye, hogy a kész pótlások szinte egyáltalán nem igényelnek utólagos megmunkálást .

  A megtervezett fogpótlás részeit nagy teljesítményű, rendkívül precíz gépeken gyártjuk le. A valós 5 tengelyes megmunkálás, a legmodernebb vezérlő szoftverek, a nagy beállási pontosság és a
  hosszú élettartamú maró szerszámok együttesen biztosítják a 3-5 mikronos végtermékek pontosságát .
  Ez elengedhetetlen az implantátumokra készülő pótlások magas követelményeinek kielégítésére.

 12. A fémkerámia esetében a megöntött váz  kibontása és kidolgozása után  a porcelán leplezése következik a koronának.
 13. A cirkon váz eseten a   szinterezés következik ,majd a  végleges kidolgozást követően a porcelán leplezés következik.
 14. A korona vázat ha szükséges lepróbáljuk a szájüregben és ha szükséges  kisebb korrekciókat még elvégzünk.
 15. A korona befejezése a végső kidolgozással és a kerámia leplezés ráégetésével ,esetleg egyedi festésével fejeződik be .
 16. A korona végleges beragasztása a rendelőben történik.

A fog előkészítése lecsiszolása.

A fogat  elő kell készíteni, ahhoz hogy koronát helyezhessünk rá.  Helyet kell “teremteni” a korona számára. Maximálisan óvatosan járunk el, hogy csak a legminimálisabb foganyagot távolítsuk el. Biztosítanunk kell a megfelelő stabilitást. A foganyagot különböző alakú és típusu csiszolóeszközökkel távolítjuk el. A csonkelőkészítés a korona fajtájától és anyagától is függ ,valamint a rendelkezésre álló foganyag mennyiségétől .

 • Az Ön fogának kemény szöveteit maximálisan megtartjuk, a fogból csak a minimálisan szükségeset  távolítjuk el.
 • Biztosítjuk a  korona retencióját (ez a fog felszínei és a korona belső felszíne közt fellépő súrlódás, ami tulajdonképpen helyben tartja a koronát). Nem fordulhat nálunk elő az a gyakori probléma ,hogy túl kicsire csiszolták a fogat.
 •  A korona rögzítését a  fogon speciális üveg ionomer cementel végezzük .Ez fluorid leadó képessége révén nem csak rögzít és szigetel hanem növeli az Önfogának élettartalmát. Így a korona ellent tud állni maximálisan a rágás közben fellépő erőknek
 • a korona tartósságát biztosítjuk a nagyon jó széli záródással is.A rendkívül pontos technikai munkának köszönhetően a korona szélének és az ép, nem lecsiszolt fogfelszín találkozásának az illeszkedése résmentes  .
 • Védjük a fogínyt és a fogat.A csiszolás végén íny kezelést végzünk ,esetenként lézeres kezelést. A végleges munka elkészültéig a csiszolt fogat védőbevonattal illetve ideiglenes koronával védjük.

Add comment

error: ©Mecseki Zöldkereszt Kft.