Fogtömés

on 2013-05-04 Sports and Címkék: , , , , with 0 comments
A fogszuvasodás folyamata :
A teljesen megtisztított fogon, már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő. A fogszuvasodás (caries), a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása. A fogszuvasodás leggyakrabban a kis- és nagyőrlő fogak barázdáiban, gödröcskéiben, valamint az egymással érintkező fogfelszíneken keletkezik. Fiataloknál gyors lefolyású, a kezdeti fogszuvasodást követi a zománc szétesése, majd az üregképződés. Idősebb korban lassúbb a folyamat, a dentin csatornák elmeszesedése miatt.
Hogyan lehet megjavítani a sérült fogat ?
Amalgám tömések  egy vagy több fémnek higannyal alkotott ötvözete, amely képlékeny állapotban kerül a fogba, majd ott megszilárdul.
Ezek a tömések ma már elavultak ,ilyen töméseket nem készítünk .Betegeink tömegesen kérik a higany tartalmuk miatt az eltávolításukat. Az esztétikát zavaró, sötét, rossz fog hatását keltő színűk, miatt. Eltávolítása teljesen fájdalom mentes. Érzéstelenítésben történik, speciális fúrók használatával  .Az amalgám tömésen kívül további egészséges foganyag veszteség nincs amennyiben a fog nem szúvasodott tovább.

Rendelőinkben modern német,svájci gyártmányú anyagokat,úgy nevezett kompozitokat használunk. Ezek fogszínűek, a foghoz kémiailag kötődő, fényre megkeményedő (UV lámpa) tömőanyagok. Ezeket rétegesen ,úgynevezett szendvics technikával építjük a fog üregbe . Az eredmény egy jól záró és láthatatlan tömés ,ami hosszú távú megoldása a szuvas folyamatnak.

Sok esetben a beteg halogatja a kezelést , a szuvasodás pedig egyre nagyobb lesz.

A kiterjedt üregnél javasoljuk az Inlay vagy onlay készítését , vagyis a betétek készítését .

Betét (inlay, onlay): szilárd tömés, amely mintázat alapján fogtechnikai laboratóriumban  készül .az előkészített fogba szilárd állapotban rögzítjük. Anyaga lehet fém (arany, ezüst-palládium), kompozit, vagy porcelán

Nagy kiterjedésű szuvas folyamatot   csak betét készítéssel lehet hosszú távon ,nagy pontossággal lezárni . De előnye a koronával szemben ,hogy csak a sérült részt kell eltávolítani .
Esetenként két inlay alkalmas lehet egy kisebb fog pótlására is ,Két inlay megtart példáúl egy kisörlőt .

Az elkészítés úgy történik ,hogy – eltávolítjuk a szuvas foganyagot. -lenyomatot veszünk  -a technika pedig elkészíti a betétet -majd a kész munkát beragasztjuk a fogba.
Az inlay és az onlay közöt csupán méretbeli különbség van ,az ár azonos.

Add comment

error: ©Mecseki Zöldkereszt Kft.