A Kivehető fogpótlás helyett Rögzített Protézis

on 2013-05-04 Uncategorized with 0 comments

Kivehető fogpótlás azaz protézis
Elvesztette fogait ?

Lehet a kor előrehaladtával ,vagy genetikai öröklött korai elvesztése a fogaknak ,vagy valamilyen baleset következtében.
Cél a fogazat rágófunkciójának helyreállítás.A száj nyálkahártyáján megtámasztott műanyag kivehető fogpótlással. Az alsó és felső fogpótlásnak, vissza kell adnia a saját eredeti fogak harapási magasságát. Helyre állítani a rágóképességet, az esztétikai megjelenést.

Ezzel megelőzhetjük az állkapocs ízület károsodását és az arc ráncos beesését.
Felső teljes fogsor:
Áll egy rózsaszín műínyből mely beborítja a lehető legnagyobb terhelhető nyálkahártya felületet . A szájpadot a kemény és lágy szájpad határáig be kell borítsa.Így tud kialakulni egy szívó hatás, ami a felső fogsort tökéletesen helyben tartja.A mi technikusaink a páciens kérésére a szájpadlás részt átlátszóra is el tudják készíteni.Így Ön gondtalanul nevethet ,a fogsor egyáltalán nem vehető észre.

Az alsó teljes fogsor :
Itt is a rózsaszín műíny beborítja a lehető legnagyobb teherbíró felületet és az alámenős területekre is beterjed. A nyelv szabad mozgásának biztosítása miatt a fogpótlás túlzott kiterjesztése nem lehetséges, így az alsó pótlás nyálkahártyán fekvő felülete sokkal kisebb a felsőénél.Így tapadása és ebből fakadóan stabilitása összehasonlíthatatlanul rosszabb mint a felsőé. Sokkal kényelmesebb implantátumokkal stabilizálva viselni.

Ha még vannak saját fogai ,és ezeket szeretné megtartani.

Készülhet Részleges kivehető pótlás

Ezek legegyszerűbben úgy készülnek ,hogy a szájról készült pontos minta alapján a technikus elkészít egy fém ívvel erősített műínybe ágyazott fogakból álló fogművet ami finommechanikai elemekkel ,úgynevezett kapcsokkal rögzül a saját fogakhoz.Ezek az elemek természetesen úgy vannak elhelyezve ,hogy lehetőleg észre se lehet venni .
Igényesebb a rögzített pótlás biztonságát adja a csúsztatós kombinált fogpótlás.

Felépítése

A megmaradt fogakat lehetőség szerint vállas preparálással készítik elő és azokra kerámiával leplezett, hídpótlást készítenek technikus munkatársaink. aminek két végén egy-egy kis párhuzamos falu patent (aparész) található, ez a híd vázának anyagával egy egységet képez. A hátsó fogat pótló, kivehető protézis első fogai olyan, a híddal meg egyező színű esztétikus vagy porcelánnal ,vagy kompozittal borított rögzítő elemek, mely belsejében egy az előbb leírt patenthez pontosan illeszkedő( anyarész ) elem van .A két rész között teflon betét biztosítja a szoros illeszkedést. Ez a súrlódás biztosítja a kivehető pótlás stabil rögzítését kívülről látható fém alkatrészek nélkül. A kivehető rész alapja fémlemez, amit a látható részeken a fogsoroknál szokásos rózsaszín műíny borít, a műfogak a kivehető fogsorrészben fogszínű akrilátból készülnek (jobb esetben esztétikus fogszínű, nanokompozitból). Az alsó fogsornál az első fogak mögött a két oldalt összekötő fémív található, A tisztítása különös odafigyelést tesz szükségessé,néha nehéz megszokni de nem helyettesíthető. Laboratóriumunkban munkatársaink különösen figyelnek arra ,hogy a megszokás szempontjából az ideális helyre építsék be ezt az ívet .Így a megszokása sokkal egyszerűbb mint a kevésbé tapasztalt laboratóriumokban készült munkák esetében.
A felső állcsonton az összekötés a szájpadon fut a lehető legkisebb felületen.Itt is vigyázva az elhelyezésére .
Teleszkópos kombinált fogpótlás

Ilyenkor a cél az állcsonton megmaradt 2-3 fogat felhasználni a kivehető fogpótlás jobb rögzülése érdekében. Ez nem megoldható minden páciens esetében, a beavatkozás egy összetett folyamat mely során két korona készül: egy a fogra, majd a másik már a koronára illeszkedő újabb korona. Az első korona a foghoz van rögzítve a második a kivehető protézisbe van beépítve. a két korona között nagy surlódás lép fel a protézis rögzített a fogakon keresztül.

A beavatkozás elvégzésének anatómiai korlátai vannak, de ez a megoldás a teljes fogatlanságot megelőző állapotba történő bevezetésre. A fogatlanságot megelőző állapot az az állapot amikor még van fogazat, de annak prognózisa kérdéses. Ha egy beteg ebben az állapotban kerül ellátásra a fogakat célszerű még ha rövid ideig is megtartani. Ezek a fogak sokat segítenek, az új helyzet: a kivehető fogpótlás megszokásában.

Nem kell aggódnia, ha felteszi a kérdést:

-Mi van ha elveszik az a pár fog? Mehet a drága pótlás a kukába?

-Nem! Egy golyóstoll átmérőjű javítást végzünk a fogsorán és azt használhatja tovább! De még implantátum is szóba jöhet és újra rögzített pótlása lehet!

Add comment

error: ©Mecseki Zöldkereszt Kft.