csontpótlás

Az implantáció gyakori velejárója, hogy a csontot ami a beültetést fogadja meg kell erősíteni.

“Implantátumot csak csontba lehet ültetni, és azt mindenhol csontnak kell körülölelnie.”

Ez a szabály általános érvényű és ha ez nem adott ön nem kaphat implantátumot. Ha ezt nem tartják be hibához vezet, nem fog az implantátum a szervezetbe beépülni. Szerencsére a sikertelenség elkerülhető, megfelelő technológia gyakorlati alkalmazása és megbízható gyártók termékeinek használata a kulcs. Néhány tíz év alatt tisztázódott az hogy milyen a jó implantátum, és a jó megoldás kifejlesztése közben alakult ki a csontpótlás filozófiája. Azóta a csontpótlás kéz a kézben jár az implantációval, szerves részét képezi a modern fogászatnak.

Napjainkban van már korszerű megoldás arra, hogy implantátumot ültessünk lényegében bárhová ahol csak szeretnénk.  Ma ott tart a mi rendelőnk is, hogy lehetséges implantátum beültetése még akkor is ha a fogat már nagyon rég vagy nagy roncsolással távolították el. Az állcsontok fogmedrének csontja több módon megerősíthető, a fontos az hogy a helyes módszer megválasztása általában többszöri személyes konzultációt igényel.

Egy sor módosító tényező jön szóba amikor csontok műtéti előkészítését tervezzük a fogbeültetéshez. Ezeket a beavatkozásokat gyűjtő néven nevezhetjük csontpótlásnak ami történhet saját csontból vagy egyéb gyári készítményekből. A csontpótló anyagokat az állcsontgerincre, a gerinc oldalára, az implantátum köré és az eltávolított fog helyére is be lehet ültetni.

Fontos tudni hogy ezeknek a beavatkozásoknak a technikája rendkívül sok tudományos kutatás után alakult ki, ezért a mai napig költséges megoldásnak számítanak. A megfelelő technika nagy gyakorlat és speciális tréningeken való részvétel fejében sajátítható el. Csontműtéteket kevesen is végeznek ebből kifolyólag. A felhasznált anyagokat minden gyártó szigorú tudományos kutatások után tudja forgalomba hozni és ezt a költséget is beépítik a termék árába. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy betegeink számára széles körben elérhetővé tegyük a csontpótló műtéteket, de nem vagyunk hívei az olcsó kompromisszumnak ezen a területen. Ezért kizárólag a svájci Geistlich Pharma AG és a német botiss biomaterials GmbH termékeit forgalmazzuk, mert ezekkel vannak hosszú távú eredményeink. A csontpótló műtét ára százezer forint feletti összeg jellemzően.

Folyamatos fejlődés a csontpótlások terén

A csontpótlásnak hirdetett beavatkozás egy irányított szövetregenerációs beavatkozás. Ez annyit jelent hogy az anyagok amiket felhasználunk, a szövetek megerősödését eredményezik. Létezik egy alternatív módszer ami a vér kondícionálásával kinyeri a regenerációhoz szükséges saját anyagokat és ezt koncentráltan tudjuk alkalmazni a szájsebészeti beavatkozások során. Ezt PRF (Platlet rich fibrin) technológiának nevezik, hatalmas előnye hogy bárki számára elérhető, hiszen az alkalmazásához nincs többre szükségünk mint pár kémcső vérre betegünktől. Ezt az újszerű beavatkozást cisztaműtét és sikertelen gyökérkezelés miatt szükséges csontpótlásban is szerencsésen használjuk, ráadásul a beavatkozás ára is kedvezőbb mivel a szükséges anyagot a vérből nyerjük ki.

error: ©Mecseki Zöldkereszt Kft.