Implantációs műtéti beleegyező nyilatkozat

Az implantátum csontba helyezéséhez szükséges intézkedéseket megelőzően Ön nyilatkozik arról hogy aláveti magát a műtétnek. Az implantációs műtéttel kockázatok is együtt járnak. Ezért kezelő orvosunk a száját gondosan megvizsgálja személyes konzultáció során. Ezek az előzetes vizsgálatok azért történnek mert ezek során tájékoztatjuk a kezelés lehetséges alternatíváiról. Így Önnek lehetősége van mérlegelni az egyéb fogpótlási módszerek kipróbálása és az implantátum igénybe vétele közt.  

Ha Ön mégis úgy dönt hogy implantációs műtétnek veti alá magát, az alábbi részletes tájékoztató elfogadásával történhet meg a beavatkozás. Ez a beleegyező nyilatkozat az Amerikai Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumának Dental implants. Bebefits and risk: An NTH-Harvard Consensus Development Conference. (Health Service Publ. No. 81-1531) című kiadványa alapján készült, amit az Orális Implantológusok Nemzetközi Kongresszusa (ICOI) közhasznú nemzetközi tudományos szervezet, és ezzel együtt a magyar szakhatóságok is elfogadnak.  

 

Ha implantációt szeretne és ezért rendelőnkben jelentkezik, tájékoztatást kap azokról a lehetséges kockázatokról és komplikációkról, amelyek az operáció, az orvosságok és altató szerek miatt felléphetnek. Azzal, hogy aláveti magát az implantációs műtétnek elfogadja, hogy ezekhez a komplikációkhoz tartozhat átmenetileg például fájdalom, duzzanat, gyulladás, elszíneződés, fog-, ajak-, nyelv-, áll- vagy arczsibbadás. Előfordulhat, hogy ezen elváltozások pontos időtartama nem mondható meg előre, némelyik maradandó is lehet. Lehetséges ezen kívül a meglévő fogak sérülése, csonttörés, az orrmelléküreg megnyílása, elhúzódó gyógyulás, allergiás reakciók az alkalmazott gyógyszerekkel szemben, és egyéb szervi tünet ha önnek alapbetegségei már vannak.

Ezzel szemben, ha nem veti alá magát a műtétnek a következő lehetőségek egyike vagy több is bekövetkezhet: állcsontsorvadás, a meglévő fogak körül fogínygyulladás, a meglévő fogak érzékennyé válása, meglazulása és ennek következtében szükségessé válhat újabb fogeltávolítás is. A fogpótlás elmaradása miatt lehetségesek állkapocs-ízületi problémák és ezekkel összefüggésben fejfájás fellépése, vagy a hiányos fogazattal való rágás miatt kialakulhat a nyaki és hátizomzatba sugárzó fájdalom és izomfáradtság. Továbbá ha a fogat nem pótoltatja a fogorvos által ajánlott időben, a szervezet önszabályozó és természetes folyamatainak eredményeként a csontkínálat elégtelenné válik implantátum beültetésére, és lehet hogy, ezt csontpótlással sem lehet már korrigálni.

Ha műtétnek veti alá magát tudnia kell, hogy nem létezik olyan módszer, amellyel pontosan kimutatható lenne, hogy az egyes személyek esetében milyen csontgyógyulás várható az implantátum beültetése után, az implantátumok egyes esetekben nem csontosodnak be és ezért el kell őket távolítani, az orvostudomány és ezen belül a fogászat ma még nem rendelkezik minden olyan részletes és pontos ismerettel, aminek birtokában garancia vagy biztosíték lenne adható az orvosi kezelés és műtét eredményéről.
Ha a kezelés mellett dönt, írásos vagy adott esetben szóbeli szerződést köt a Mecseki Zöldkereszt Kft.-vel, a szerződés létrejöttét az adott kezelés elkezdésekor befizetett előleg megfizetésének időpontját kell tekinteni. A szerződés létrejöttét követően a kezelés során bármikor, vagy az implantátum és a fogmű elkészülte után olyan vitás helyzet adódna, amelyet a kezelő orvos és a páciens nem tud megoldani és ennek következtében a kezelés megszakad, vagy az elkészült implantátumot és fogművet a páciens nem kívánja átvenni, akkor az addigi anyagköltségek (műtéti felkészülés, implantátum, fogtechnika, stb.) a pácienst terhelik. A felhasznált anyagok költségeit a páciens az általa befizetett előleget figyelembe véve, tételes elszámolás alapján egyenlíti ki.  

Kiemelt fontosságú kockázati tényezőt jelent a fogászati implantációnál: a dohányzás, az alkohol- és a cukorfogyasztás ami az íny gyógyulását hátrányosan befolyásolja és veszélyezteti az implantáció sikerét. Az implantáción átesett páciens rizikótényezőinek kezelésével kapcsolatban a kezelő orvos utasításai irányadóak mindenkor. A műtéthez járulásával egyben elfogadja azt is, hogy utasításra megjelenik rendszeres ellenőrző vizsgálaton, és tudomásul veszi hogy ezek az ellenőrzések, beavatkozások, és bármi nemű tevékenység ami a fogpótlás átadásának pillanatát követi: mind térítéskötelesek.
A műtétnek abban az esetben vetheti alá magát ha: egyet ért a kezelő orvos által választott érzéstelenítés módjával és a műtéttel egyben elfogadja, hogy legalább huszonnégy órán keresztül (illetve addig, amíg az alkalmazott altatószer, vagy orvosság hatása meg nem szűnik, ha az huszonnégy óránál hosszabb ideig tart) nem vezet járművet, nem használ veszélyes eszközöket és nem dolgozik veszélyes gépen. Testi és lelki állapotáról, kórtörténetéről a legjobb tudása szerinti, részletes tájékoztatást adta. Őszinte tájékoztatást adott minden, az egészségével összefüggő olyan körülményről, mint amilyen az ismert orvosságokra, ételekre, rovarcsípésre, altatószerekre, virágporra, vagy egyéb porra fellépő allergiás vagy szokatlan reakció, vér vagy egyéb testi betegségei, kóros íny-, vagy bőrreakciói, abnormális vérzésre való hajlama, vér útján terjedő fertőző betegségei. A műtéttel beleegyezik abba, hogy fényképek, film-, vagy videofelvételek, feljegyzések, röntgenfelvételek, vagy más adathordozón rögzített információk készüljenek a beavatkozás során, természetesen személyiségi adatai ezekkel összefüggésben nem kerülnek nyilvánosságra. Amennyiben az implantációnak aláveti magát, az azt jelenti, hogy kéri és feljogosítja kezelő orvosát orvosi, illetőleg fogorvosi szolgáltatás nyújtására, beleértve az implantációkat és más ezzel összefüggő műtétek elvégzését is. Beleegyezik abba, hogy ha a tervezett eljárás alatt vagy után, az operáció vagy a kezelés során, olyan körülmények merülnének fel, amelyek miatt a kezelő orvos megítélése szerint olyan kiegészítő vagy alternatív kezelések szükségesek, amelyek az egész kezelés sikerét szolgálják, azokat elvégezze. Hozzájárul továbbá a kezelési terv, a kezelés során használt anyagok és kezelési módok megváltoztatásába is, ha azok a legjobb érdekeimet, azaz az eljárás sikerét szolgálják. Elfogadja, hogy kezelése a páciens érdekében történik, állapotának javításának érdekében, további tájékoztatási jogáról lemond, de a kontroll vizsgálatok során az implantátummal és különösképp a fogpótlással, aminek érdekében az implantációs műtét történt, jelzi rendellenesnek tartott észrevételeit is.  

 

error: ©Mecseki Zöldkereszt Kft.