Mikor Kell a Bölcsességfogakat Eltávolítani

Pár sorban olvashat néhány egyedi gondolatot melyet egy bölcsességfog eltávolító műtét kapcsán el szoktunk mondani betegeinknek. Az itt leírtakat máshol nem találhatja meg és a műtét miatti izgalom miatt célszerű többször is beleolvasni, meglátja a végén a félemei eloszlanak, és bátran bele mer majd vágni az első vizsgálatba.

Mennyi idős korban kell a bölcsességfogakat eltávolítani?

Bölcsességfogat kiműteni akkor kell ha már látható hogy az kinőni nem fog és van olyan indok amiért el kell távolítani. Ezek a tényezők általában 18 és 25 éves kor között már egyértelműen megítélhetőek.
Előfordulhat ennél fiatalabb korban is, ez általában fogszabályzó szakorvos kérése esetén történik.
25 éves kor felett is műt ki bölcsességat a szájsebész, de számolni kell azzal hogy egy fiatal szervezet jobban viseli majd a fogműtét utáni pár kellemetlen napot. Fiatalabb korban a szövődmények is ritkábbak, de gyakorlati előnyei is vannak annak ha még diákkorban szakítunk rá időt és például nem kell majd szabadnapot kivenni a műtétre.

A bölcsességfogak előtöréséről

A bölcsességfog az utolsóként áttörő maradofog kb. 16 éves korában fejlődik ki olyan mértékben hogy az alakuló gyökerek kiemeljék a fogmederből és a növekedési fogzacskó fejlettségi szintje elérje a felszínt. Ha ez 18 éves korig nem zajlik le és az ember magassága sem növekszik tovább, már vélelmezhető hogy az alsó állcsont epifizis porcának átalakulása megtörtént. Ez az állkapocs növekedés leállását jelenti. Természetesen léteznek ennek megállapítására klinikai módszerek is de a gyakorlatban ezt empirikus úton egy szájsebész röntgen képek alapján nagy pontossággal meg tudja állapítani.
Ezek az alsó bölcsességfogakra vontakoztak, és mi a helyzet a felső bölcsességakkal?
Itt a szabályok kicsit lazábbak, a felső bölcsességak gyakrabban ki tudnak nőni és eltávolításuk sem jelent akkora problémát. Ennek egyebek mellett fejlődéstani okai vannak (A felső állcsont nem a gerinchúr első garatívéből fejlődik ki embirionális korban, hanem a poszt-optikus mezenchimából. A gyakorlatban ez annyiban érdekes hogy a szemek növekedése is tovább tart mint a magasság növekedése. Tehát ameddig még egy szemüveges ember szemének fenytőrése nem állapodik meg addig az arca is fejlődésben van és ezzel együtt a felső bölcsességfog előtörésére is esély van.)
Előfordul, hogy az alsó bölcsességfog nem nőtt ki ezért eltávolítottuk, és évekkel később a felső bölcsességfog a beékelt helyzetből spontán ki tudott nőni.

Mi a jobb ha előtörik vagy ha bent marad?

Sajnos nem tudjuk befolyásolni, hogy mi történjen így az irányadó az, hogy mi jár jobb életminőséggel. Még egy szerencsésen előtört bölcsességfog is válhat eltávolítandóvá ha a lágyrészek anatómiája nem teszi lehetővé a megfelelő plakk eltávolítást ez által a második nagyörlők épségét veszélyeztetve.
Kevésbé áranyalt a kép ha az előtörés csak részleges és a fog egy töredéke kommunikál a szájflórával. Ezeket gyakorlatilag mind eltávolítjuk. Itt érvényesül a jobb előbb mint utóbb elve. Aki évekig halogatja az elkerülhetetlent, amire rászánja magát, egy sor kínlódáson esik túl és a műtét is hosszabb idő alatt gyógyul be ilyenkor.
Végezetül vannak olyan esetek amikor el lehet tekinteni a beékelődött bölcsességfog műtéti eltávolításától, ezekben az esetekben csonttal fedett panaszt nem okozó fogakról van szó. Javasolt mindenki számára, hogy készíttessen egy panoráma röntgent a fogazatáról és azt fogorvosa elemezze ki. Előfordulhat, hogy rendelkezik bölcsességfogakkal pedig nem is számított rá. Szerencsére van esély arra, hogy nem lesz szájsebészeti műtétre szüksége, ugyanakkor ha később felvételt kell készíteni a korábbi képeket mindig hasznosnak ítéljük mert lesz összehasonlítási alapunk a múlt beli állapothoz képest.

error: ©Mecseki Zöldkereszt Kft.