Fogtömés

A szuvas fogak nem maradhatnak kezelés nélkül. A szervezet számára egy szuvasodás olyan mint egy nyilt fertőzési kapu amin a káros anyagok bejutnak és szétszóródnak a szervezetben. Ezért a szuvasodást mihamarabb fel kell deríteni és a rést be kell zárni.
Miért szuvasodnak a fogak?
fogtomes
A teljesen megtisztított fogon, már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő. A fogszuvasodás (caries), a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamat, amelynek eredménye a kemény fogállomány végleges roncsolódása. A fogszuvasodás leggyakrabban a fogak oldalán, fogtömések melletti rosszul tisztított fogakon és olyan helyeken keletkezik ahol fiatal korban fogszabályozó kezelés lett volna szükséges.
A képen két eltávolított fog látható (szuvas bolcsességfogak), a bal oldalon a szuvasodás korai állapota a leg jellemzőbb helyen, a fogak közötti részen. A jobb oldalon lévő fog szuvasodása az ezt követő állapotot mutatja, amikor már nyelvvel érezhető a szuvasodás ( úgy érzem “letört a fogamból”). A gon ilyenkor nagyobb mert a fog teteje akkor törik le ha az oldala már meggyengült korábban. Fontos a korai észlelés, ezért rendszeres fogászati szűrés javasolt!
Hogyan lehet megjavítani a sérült fogat ?
Évtizedekig egyeduralkodó megoldás volt az  amalgám tömés.  Ami egy fémnek higannyal alkotott ötvözete, amely képlékeny állapotban kerül a fogba, majd ott megszilárdul.
Ezek a tömések ma már elavultak, ilyen töméseket nem készítünk .Betegeink tömegesen kérik a higany tartalmuk miatt az eltávolításukat vagy az esztétikát zavaró, sötét, rossz fog hatását keltő színűk, miatt. Eltávolítása teljesen fájdalommentes. Érzéstelenítésben történik, speciális fúrók használatával  .Az amalgám tömésen kívül további egészséges foganyag veszteség nincs amennyiben a fog nem szúvasodott tovább.
A modern fogtömő anyagokról
Rendelőinkben modern anyagokat használunk. Ezek német és svájci gyártmányúak 3M Espe és Haeraus Kulzer márkájúak. Esztétikus fogtöméseknél fényrekötő mikrohibrid kompozit tömőanyagaink a meglévő fogszínekhez kaméleon effektus révén illeszkednek de léteznek választható színű anyagok is. A foghoz kémiailag kötődő, fényre megkeményedő (UV hatástól mentes) anyagok cirkónium és szilikát kristályokat tartalmaznak ami a régi műanyag töméseknél szebb esztétikai eredményt garantál.
Sok múlik a megfelelő technológia alkalmazásán
Minden a megfelelő üregkezeléssel kezdődik. Az összes szuvas részt el kell távolítani maradéktalanul, ez időigényes folyamat és nagy gyakorlatot igényel, amit leginkább a hosszú éveken át tartó kitartó munkával lehet elsajátítani.
Fontos hogy a tömés rétegesen, úgynevezett szendvics technikával  kerüljön beépítésre a megefelelő rétegek alkalmazásával. Ez a rétegzéses technika a tömés elkészítése után már nem ellenőrizhető, de szükséges ahhoz, hogy a tömés után ne érezzen elhúzódó fájdalmat heteken át. Az eredmény egy jól záró és láthatatlan tömés ,ami hosszú távú megoldása a szuvas folyamatnak.
Sok esetben a beteg halogatja a kezelést , a szuvasodás pedig egyre nagyobb lesz.

A kiterjedt üregnél javasoljuk az Inlay vagy onlay készítését , vagyis a betétek készítését. Betét (inlay, onlay): szilárd tömés, amely mintázat alapján fogtechnikai laboratóriumban  készül. Az előkészített fogba szilárd állapotban rögzítjük. Anyaga lehet kompozit, porcelán és cirkónium vagy arany. A felsorolás sorrendjében növekszik a kezelés ára is. Kb. a tömés duplájába kerül egy betét, a porcelán betét a betét duplájába, és az arany betét a porcelán betét duplájába.

Inlay betét, az igényes megoldás
Nagy kiterjedésű szuvas folyamatot csak betét készítéssel lehet hosszú távon nagy pontossággal lezárni. De előnye a koronával szemben, hogy csak a sérült részt kell eltávolítani. Ez a fogágy, a parodoncium védelmében kiemelkedően fontos, ezért szívesen alkalmazzuk az inlayt a korona helyett rendelőnkben, noha több idő elkészíteni mint egy koronát és behelyezése nagy precizitást is igényel.
Egy speciális alkalmazás: töméssel fogat pótolni?
Esetenként két inlay alkalmas lehet egy kisebb fog pótlására is, két inlay megtart példáúl egy kisörlőt pótoló fogat is. Az elkészítés úgy történik ,hogy – eltávolítjuk a szuvas foganyagot. -lenyomatot veszünk  -a technika pedig elkészíti a betétet -majd a kész munkát beragasztjuk a fogba.
A röntgenkép bal oldalán látható nagyörlő fog nincs lecsiszolva, egy betét van a fogban kialakítva és hozzá van a híd ragasztva.
A fogbetétek fajtái
Az inlay és az onlay közöt csupán méretbeli különbség van, az inlay egy fogba ragsztott kisebb betét, onlaynek viszont azt nevezzük amikor egy fog csücskét vagy akár a korona nagy részét beéttel pótoljuk.
Aképen egy onlay látható a hordzó mintán beragasztás előtt.
Mennyibe kerül egy fogbetét
A betét készítése mérettől függetlenül nagy felkészültséget igényel a rendelőben és külön erre szakosodott technikai műhelyben gyártják őket kizárólag egyedi mintákra. A betét nem másolható nem használható fel másnál, és éppen ezért is az úgy nevezett individuális alkalmazás miatt olyan jó minőségű. Elsősorban azoknak a betaginknek ajánljuk akinek a fogazata jó vagy általánosan már rendezett, nem jellemző hogy több szuvasodásuk is van egy időben.
A betét orvosi szemszögből kiváló megoldás és annak érdekében hogy ösztönözzük betegeinket, hogy korona helyett a betétet válasszák rendelőnkben az ár azonos függetlenül attól, hogy milyen méretű inlay készül. Illetve további jutalommal kedveskedjünk betegeinknek az onlay ára is az inlay-el megegyező Nálunk.
error: ©Mecseki Zöldkereszt Kft.