Hídpótlásokról általában

A híd univerzális fogászati megoldás: Megerősíti a rossz fogak külsejét, vissza tudjuk állítani vele az egészséges ízületi állapotot és pótolja a hiányzó fogakat is. Elmaradt a fogszabályozás? A híddal nem csak vissza állítunk, hanem szebbé is tehetjük a mosolyát!

Elveszítette az egyik fogát?

 

A hiányzó fogakat pótolni kell. Táplálkozás közben az étel megrágása során minden fognak megvan a maga feladata ha valamelyiket el kell távolítani akkor a szomszédos fogra nagyobb feladat hárul. Ha ez nincs kiegyenlítve károsítja a többi fogát és azokat hamarabb elveszíti.

Arról nem is beszélve, hogy a fog látható hiánya és a mindennapi hiányérzet is nyomasztó nagyon.

 

Mikor kell pótolni a fogakat?

 

Fogakat azonnali módon is lehet pótolni, fontos tudni hogy ezek csak ideiglenes megoldást jelentenek és a gyógyulás időszaka után vissza kell térnie majd végleges megoldásért. Általában egy hónap alatt már be lehet pótolni végleges módon egy foghiányt, a teljes gyógyulás három-hat hónapig tart. A fogpótlást ebben az időszakban érdemes elkészíteni.

 

Hogyan lehet pótolni a hiányzó fogakat

 

A pótlás fajtája attól függ hogy hány fog hiányzik, mekkora távolság hiányok között, milyen a meglévő fogak egészsége és milyen fogakkal találkozik a készülő fogpótlás a szemközti oldalon.

Ezek szerint lehet kivehető és beteg által nem kivehető fogpótlást készíteni.

 

Rögzített fogakat szeretne?

 

Korábban két lehetőséget kínáltak fel a fogorvosok: le kell csiszolni a hiányzó fog előtti és utáni fogat és híddá összekötött koronát tenni rá. Vagy a másik lehetőség a kivehető fogsor.

Ma már készülhet rögzített fog csiszolás nélkül implantátumra is. Erről részletesen itt olvashat.

Készülhet még híd korona nélkül is, ez a Maryland híd amivel elkerülhető a hátsó pillér fog gyökérkezelése. A csiszolás nélküli megoldásról itt olvashat.

 

Kinek ajánljuk a rögzített fogpótlások közül a hidat?

Ez a megoldás olcsóbb az implantációnál. Nem minden egyénnek ajánlott az implantátum. Lehet, hogy csak csontpótlással lenne megoldható egy fog pótlása, de nem biztos, hogy ki szeretné várni azt a 6 hónapot, mire elkészül a végleges implantációs koronája. Az híd pár nap alatt elkészíthető és nincs olyan sok kontraindikációja, mint egy komoly csontműtétnek. A hídhoz viszont a fogakat le kell csiszolni, hogy ez mit jelent? Olvasson róla itt!

A hídak mérete és költségek

Három tagú híd: A legkisebb híd három tagú, a közepén van egy hiányzó fog, a két szélén pedig két lecsiszolt pillérfog. A híd pillérei  tartják a pótlást a helyén és azok közvetítik a rágóerőt a táplálékra. a három tagú híd nagyságrendileg fele annyiba kerül nálunk mint egy a rendelőnkben készített egy fogas implantátum.

Körhíd: A legnagyobb hídpótlás 16 fogas lehet, az állcsont összes meglévő fogán korona van és az összes hiányzó fogat hídtag pótolja. Ez a megoldás a fogkezelések királynője a képzelet beli sakktáblán: rengeteg előnye van, tartós, évtizedek óta készül ezért kiforrott technológiát képvisel és évtizedekig is viselhető. Tisztítani ugyan úgy szükséges mint a természetes fogakat. Ára kb. négyszer annyi mint egy protézis ára. De a másik oldalról megközelítve ha valakinek egyáltalán nincsenek fogai és implantátumokra szeretne körhidat az kb. 3-4-szer annyiba kerül a fogakra készülő körhídhoz képest.

Több tagú híd: Több fog pótlására vagy több gyenge koronájú fog helyreállítására készülő hídpótlás. Általában a hibás/hiányzó fogak számával megegyező a fogmű fogainak száma, de lehetnek eltérések is ugyanis hídakkal tudunk elmaradt fogszabályozásokat korrigálni is, ilyenkor a fogak számain is előfordul hogy változtatunk.

error: ©Mecseki Zöldkereszt Kft.